В четвъртото издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се насочваме към

...
В четвъртото издание на рубриката Туризмът на фокус на Радио Фокус се насочваме към
Коментари Харесай

Музеят на религиите – мястото, което ни учи на толерантност и приемственост

В четвъртото издание на рубриката  " Туризмът на фокус "   на  Радио " Фокус "   се насочваме към Южна България. Пренасяме се към един от най-древните градове в света. През епохите е носил доста имена, само че най-често споменаваните от тях са: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, и Железник. Тази седмица пътуваме точно към Стара Загора. 

Освен с впечатляващата си история, градът е известен с незабравимите прекарвания, които подарява на посетителите. Те в действителност са плод на забележителностите, които можем да забележим в региона. Доказателство за значимостта и преимуществата на хилядолетния град и всички благоприятни условия, които дава старозагорския район в областта на туризма е присъединяване на Стара Загора в най-голямото интернационално туристическо ревю в Берлин, за което ви споменахме и предходната седмица. Именно градът е част от облика на страната ни, който представяме пред света. И несъмнено има за какво!  

В Стара Загора се намира най-старият в Тракия български спектакъл – Драматичен спектакъл " Гео Милев “ и античният Форум на Августа Траяна. През 1925 година е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес позната като Държавна опера Стара Загора), а през 1895 година – първият градски парк от европейски вид в България. В града се намират още и Музеят на религиите и музей " Неолитни жилища “.  

Получилият гражданственост Архитектурен комплекс " Музей на религиите " е неповторимо паметно място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през разнообразни исторически столетия. Проведените археологически изследвания са разкрили необикновено наслагване на религиозни практики, осъществявани в рамките на комплекса.  

Петьо Мирчев от Регионалния исторически музей в Стара Загора изясни, че концепцията на архитектурния комплекс е да бъде мост сред три религии - езическата, християнката и мюсюлманската.  

" Трябва да има приемливост сред другите религии. Това може би желаят да покажат и нашите предшественици, защото виждате, на едно място са струпани толкоз религии – езическа, християнска и мюсюлманска, и на всички места сред тях има последователност. На мястото на езическото светилище по-късно е издигната християнска черква, а по-късно при започване на XV век е издигната и джамия. Това става в самото начало на XV век или по-точно през 1409 година -  или скоро след завладяването на българските земи от османците. Тук Стара Загора е превзета от тях някъде към 1369-1371 година. Няколко десетки години по-късно е издигната и нашата Ески джамия тук, в самия център на град Стара Загора, за което свидетелства и строителен надпис, който е комплициран тъкмо над входа на джамията “, изясни Петьо Мирчев.   

Той уточни, че посетителите могат да прегледат красиво изрисувания архитектурен комплекс, украсата на джамията, стенописите, а също по този начин и ансамбълът, който е завършен като тераса в самата джамия.  

" Посетителите могат да видят остатъци от средновековна черква, може би една от дребното в нашия град. Тя е в чертите на самия Архитектурен комплекс " Музей на религиите “. Мисля, че ще им бъде доста забавно. А самото място има някакво доста притегателно лъчение и може би неслучайно е било мястото на толкоз доста религиозни храмове през вековете “, добави той.   

Разхождайки се край Стара Загора не можем да не прибавим още една спомагателна спирка – а точно един балнеоложкки курорт, който ни предлага същинска релаксация и прелестно прекарване. Спираме в Старозагорските минерални бани – село, което се намира на 14 км от центъра на града. И както може би се досещате курортът е известен с минералните си извори, а в него се обитават 20 хотела. 

Той е прелъстителен с опциите за климатолечение и водолечение, както и с обновената база за отдих. В непосредственост е до местността " Богородична стъпка. Минералните извори са ситуирани в региона на Старозагорските минерални бани. Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура към 40 °C. 

В центъра на курортното населено място се намират и Римските терми. Те са едни от най-големите и най-добре непокътнатите в нашите земи.  

Мария Камишева – завеждащ отдел " Антична археология “ в Регионален исторически музей – Стара Загора, изясни, че Термите са построени върху натурален минерален извор. 

" Цялата територия в този регион се употребява от най-дълбока античност. През 1965 година по отношение на построяването на каптаж за банята, която е разположена в средата на селището, се разкриват тези антични зидове и тогавашният шеф на музея Димитър Николов стартира изследвания. В резултат на многогодишни изследвания са разкрити 12 пространства с обща повърхност 2500 кв. м. В две от пространствата са открити елементи от мозаечни подове. Може да се каже, че тази римска баня се е употребила от ІІ съвсем до ХІІ век, като през другите интервали е достроявана или преработена в някои свои елементи. През 1980 година е осъществена реституция на непокътнатите зидове “, описа тя. 

По думите й най-интересното изобретение на господин Николов е откритият строителен надпис за построяването на банята.  

" В него се загатва, че Улпий Хиероним, който е родом от Никомедия – това е един град, ситуиран на брега на Мраморно море, в действителност е днешният град Измит в Турция, построява със лични средства къпалните, две съблекални, фригидариумът, който в действителност е едно студено помещение към самите терми, и нимфеумът с цялата декорация, както и каптажът към самите терми. За страдание, още тогава нимфеумът не е открит и в продължение на времето до днешна дата за него към момента се знае единствено по този строителен надпис. Улпий Хиероним е първожрец, т.е. извършва такива жречески функционалности публични, също и неговата брачна половинка е въздигната в сан на първожрица “, уточни още Мария Камишева.   

Тя изясни, че всички минерални извори от най-дълбока античност са били обект на огромна респект. По думите й римски императори са строили свои резиденции към тях, с цел да се лекуват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР